Burnout heeft een eigenschap die niet bij iedereen bekend is. Of eigenlijk moet ik zeggen dat de burnout een gevolg is van een vaardigheid, of misschien zelfs het verliezen van een vaardigheid. Ik zal uitleggen wat ik bedoel.

Vaak wordt verteld dat burnout een gevolg is bij mensen die perfectionistisch zijn en alles onder controle willen hebben. Dat is maar gedeeltelijk waar in mijn beleving. Simpel beredeneert zouden er meer mensen een burnout moeten krijgen die deze eigenschappen ook hebben.

Dit gedrag is eerder een gevolg van een overtuiging. De specifieke overtuiging is voor iedereen net even anders maar de onderliggende motivatie is bij de meeste hetzelfde: Ik moet overleven. Dat is een basis overtuiging die voor iedereen geldt.

Het gaat mis als er ergens in die overtuiging het gevoel is ontstaan dat er een reden is waarom de kans groot is dat dit niet gaat lukken. Dan worden er manieren ontwikkeld om toch ‘in leven te blijven’ en 1 daarvan is emoties en lichaamsgevoel uitschakelen en volledig vanuit het hoofd leven.

Oftewel we vinden intelligentie belangrijker dan ons lichaam want “wie niet sterk is, moet slim zijn”. Dat gaat best lang goed. Burnout wordt dan ook voornamelijk geconstateerd bij hele intelligente mensen dus. Top eigenschap…toch?!

Emoties. Het blijven rare dingen. Sommigen hebben er te veel van. Anderen lijken er te weinig van te hebben. Het is altijd net een beetje te veel van dit of een beetje te weinig van dat. Wanneer ik mensen spreek die een burnout hebben gekregen, dan is hier een duidelijke onbalans ontstaan. Eigenlijk hebben ze er zowel teveel als te weinig van.

Emoties doen iets raars met de mogelijkheid om een bewuste keuze te maken. Angst is daar zo’n duidelijk voorbeeld van. We zeggen niet voor niets ‘Angst is een slechte raadgever’, maar eigenlijk geldt dit voor alle emoties als we er vol inzitten. We zeggen net niet wat we bedoelen als we boos zijn. We halen uit op momenten dat we pijn voelen. Vaak genoeg met een gevolg dat we eigenlijk niet willen.

In aanloop naar de burnout lijkt men gekozen te hebben voor het zo min mogelijk voelen van deze emoties zodat er een logische keuze of stap gemaakt kan worden. Na een burnout komen meestal al deze onderdrukte emoties met volle hevigheid eruit. Het lijkt er zelfs wel op dat deze gevoelens veel intenser beleefd werden en dat daarom de keus is gemaakt om dit niet meer te voelen.

De uitdaging wordt dan ook niet de emoties onder controle te krijgen, dat ging prima tot het gevolg de ongewenste uitkomst was. Wat werkt dan wel?

Ramses Shaffy zong het al:
Zing,
Vecht,
Huil,
Bid,
Lach,
Werk
en Bewonder
Niet zonder ons

Alle emoties hebben ruimte nodig om te uiten.

Dus vind mensen die je om hulp kunt vragen, die naar je willen luisteren zonder oordeel of oplossingen.

Schrijf het van je af in een dagboek of in een blog. Wie weet helpt het zelfs nog andere mensen.

Ga de natuur in en schreeuw het uit.

Heb je een oud servies, gooi het aan stukken.

Vind manieren om het echt te uiten, maar…

Zoek ook hoe je weer kan lachen.

Echt lachen.

Als een kind die plezier heeft. Die zo enorm onder de indruk kan zijn van een vlinder die vliegt.

Geniet weer! Volledig en helemaal!

Je zult verbaasd staan hoeveel energie je ineens weer ervaar.

Wil je jouw ervaring met mij delen? Deel het hier onder >>

Wie niet sterk is moet slim zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *