Regelmatig ben ik in gesprek met mensen die het, net als ik toen, bijna logisch vinden dat ze niets kunnen doen aan de situatie waarin ze zitten. Zo ben ik ooit in gesprek geweest met een man, die ik voor nu de naam Chris geef, die al jaren in een relatie zat waar hij zijn vraagtekens over had. Chris was na ruim 10 jaar nog steeds bij zijn schoolvriendinnetje.

Wanneer je met Chris in gesprek zou zijn, zou jij net als ik onder de indruk zijn van zijn manier van praten. Hij wist alles heel goed te benoemen en uit te leggen. ICT-ers staan in principe niet zo bekend om hun sociale vaardigheden (gelukkig heb ik zelf al heel wat uitzonderingen mogen ontmoeten en zelfs tot mijn vrienden mogen rekenen) maar Chris daarentegen was heel mensgericht, zich heel bewust van eigen keus, meer tussen hemel en aarde, je eigen dromen realiseren, etc.

Eigenlijk pas sinds kort was hij gaan nadenken over zijn ervaringen de afgelopen 10 jaar en kwam tot de realisatie dat veel hem in het leven was ‘overkomen’. Er was geen moment geweest waarin hij heel bewust gekozen had voor…. voor zijn vriendin bijvoorbeeld. Ze waren vrienden op school, vonden elkaar wel leuk, zijn een stelletje geworden, en dat is zo gebleven. Nu ze aan kinderen wilden beginnen, sloeg de angst hem om het hart. Dat terwijl hij heel graag vader wilde worden.

Dit is maar 1 voorbeeld en er zijn natuurlijk ook legio voorbeelden te geven waarbij een eigen keus helemaal niet tot de mogelijkheden behoorden. Voor veel mensen is het een kwestie van ‘roeien met de riemen die je hebt’. Wanneer jij, net als Chris, nu in zo’n situatie zit waarin jij je leven overdenkt en overweegt om andere keuzes te maken, zijn er een aantal mogelijkheden.

Of je zit sterk in het gevoel ‘maar ik kan er niets aan doen’, of je neemt het jezelf of anderen kwalijk dat je geen andere keuzes hebt, of je hebt eigenlijk geen idee hoe je het nu zou kunnen veranderen. Of een combinatie of misschien een variant op deze ervaringen.

Ontdek voor jezelf eens welke ervaringen, gevoelens, personen, situaties, het allemaal waard heeft gemaakt. De neiging om op zoek te gaan naar alles wat de oorzaak of zelfs schuld is van jouw huidige situatie is bij iedereen eigenlijk wel een normale reactie. In plaats daarvan nodig ik je uit om eens op zoek te gaan naar de pareltjes in jouw leven. Die pareltjes die jij weer mee kunt nemen naar het ‘nieuwe leven’ dat jij voor jezelf gaat creëren.

Ennuh… hou die parels niet voor jezelf maar deel ze met mij bijvoorbeeld. Welke kwaliteiten heb jij ontwikkelt die jou maken tot wie je nu bent? Welke kennis geeft jou nu de mogelijkheden die je toen niet had? Wie heeft jou leven zoveel meer kleur gegeven nu je deze persoon hebt leren kennen? Welke ervaringen zou je voor geen goud hebben willen missen?

Geef hieronder jouw ervaring of stuur mij een bericht. Ik ben benieuwd…


Deze oefening is een vervolg op mijn blog

“Het leven overkomt je.
Terwijl je andere plannen maakt.”

Wat is jou overkomen?

Deel dit op social media:
Terwijl je plannen maakt
Getagd op:                    

2 gedachten over “Terwijl je plannen maakt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *