Spiegelen

Afgelopen weekend werd ik weer even geconfronteerd met mijn eigen spiegeltje. Ik werkte tijdens de training als assistent in een team. De teamleider was een vrouw die zeer gedreven is, graag alles goed en perfect regelt en door haar onzekerheid overal volledig de controle over wilt houden. Nu word ik niet snel boos, maar afgelopen weekend schoot ik na de zoveelste snauw uit mijn slof. Nu ben je waarschijnlijk zeer nieuwsgierig wat mijn spiegeltje was en hoe ik deze heb gezien en ervaren.

Lange tijd geleden werd mij ooit eens verteld over Spiegelen. In sommige tv programma’s en circusacts zie je het letterlijk uitgebeeld. 2 mensen die tegenover elkaar staan en net doen of er een spiegel tussen hun staat, waarna zij elkaars beweging en mimiek letterlijk nadoen en dan wel kopiëren.

Wat is Spiegelen?
Spiegelen kan zeer bewust gebruikt worden om jezelf te modeleren, oftewel jezelf bepaalde eigenschappen of kwaliteiten eigen maken door naar iemand te kijken die deze kwaliteiten of eigenschappen heeft, waarna deze te kopiëren. Fake it untill you make it, is een uitspraak die hieruit voortvloeit. Werk of leef net zolang op die manier tot het iets eigen wordt en jezelf hebt ontwikkeld met deze kwaliteit of eigenschap. Uiteindelijk is het leren lezen en schrijven op precies diezelfde wijze gebeurd. Jij hebt deze kwaliteiten (lezen en schrijven) gekopieerd van iemand anders.

Spiegelen kan echter ook zeer onbewust gebeuren en dit zijn vaak de momenten waarop het zeer confronterend werkt. De voornaamste signalen hierin zijn frustratie, irritatie, boosheid, etc. Nu zul je waarschijnlijk denken; hoe kan dat nu. Maar als je bereid bent om eerlijk tegen jezelf te zijn en met een open blik kunt kijken naar waarom je gefrustreerd, geïrriteerd of zelfs ronduit boos bent, zul je vaak eerlijk aan jezelf moeten toegeven dat je “in de spiegel kijkt”.

Om jezelf verder te ontwikkelen en je doelen te bereiken, is deze bewustwording voor persoonlijke groei cruciaal. Pas wanneer jij je bewust bent van bepaalde gedragingen, eigenschappen of kwaliteiten die je zelf niet fijn vind of misschien zelfs niet in je voordeel werken, pas dan kun je ze gaan veranderen en omzetten naar kwaliteiten en eigenschappen die jou wel ondersteunen.

De Oefening
Om dit in te zien is er eigenlijk een redelijk simpele oefening. Schrijf op wat het is dat je aan deze persoonlijk irriteert of frustreert. Schrijf echt alles op. Wat deze persoon doet. Wat deze persoon zegt. Hoe het wordt gezegd. Echt alles wat je irriteert. En begin elke zin met ‘Hij/zij zei …. Hij/zij deed….’ of schrijf in plaats van hij/zij de naam van deze persoon. Als je vervolgens alles, maar dan ook alles hebt opgeschreven. Vervang dan vervolgens overal waar hij/zij of de naam staat, deze door het woord “ik” en lees dan het hele verhaal nog eens. Kun je dan eerlijk tegen jezelf zeggen dat ook jij in sommige gevallen op die manier kunt reageren of doen? Ik zeg niet dat je altijd zo reageert. Ik zeg ook niet dat je het op precies dezelfde wijze doet. En ik zeg al helemaal niet dat het is met dezelfde intensiteit of heftigheid. Maar wees eens eerlijk…. zijn dit niet juist die eigenschappen in jezelf die je eigenlijk zelf ook niet leuk vind of zelfs belemmerend werken op bepaalde momenten?

Om terug te komen op mijn voorbeeld. Ik ben een zeer gedreven vrouw, die graag alles goed en perfect regelt en die door mijn onzekerheid overal volledig de controle over wilt houden. Het gevolg hiervan kan zijn dat ik door mijn gedrevenheid en controle drang, mijn manier van communiceren nog wel eens overkomt als een snauw. Dus als ik heel eerlijk ben, werd ik boos op mijzelf!

Deel dit op social media:
Spiegelen – Kijk eens naar jezelf
Getagd op:                

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *