Een behoorlijke tijd voordat ik een burn-out kreeg, en eigenlijk ook nog een behoorlijke tijd daarna, had ik een chronisch slaap te kort. Het duurde een behoorlijke tijd voordat ik in slaap viel. En als ik sliep was het heel licht. Werd heel snel en best vaak wakker, zonder dat ik daar een aanwijsbare reden voor had. Wel een bijna constante stroom aan dromen en die waren niet allemaal even rustig. Vaak kon ik me eigenlijk niet eens meer herinneren waarover het ging, ik werd alleen wakker. Regelmatig ook met een gejaagd gevoel, alsof ik ergens van wakker werd.

In die periode betrapte ik mezelf er regelmatig op dat ik niet meer kon komen op de meest simpele woorden. Ik kan me nog herinneren dat we in een bus zaten op vakantie en we elkaar vertelden over wat we zagen. Terwijl mijn toenmalige partner naar de andere kant keek, zag ik een heel klein begraafplaatsje wat onwijs mooi onderhouden was. Snel tikte ik hem aan en wilde tegen hem zeggen waar hij naar kon kijken. Ik kon met geen mogelijkheid op het woord ‘begraafplaats’ komen. Er kwam alleen uit “waar we vorige maand nog naar toe zijn geweest”. De rest van de busreis kon ik allerlei woorden verzinnen om maar aan hem uit te leggen waar ik naar wees, maar begraafplaats kwam niet in mijn geheugen.

Er zijn nog wel momenten dat ik merk wat de impact is geweest van de Burn-out. Vooral als ik minder goed slaap dan wenselijk dan wordt Hoesten ineens Haasten, terwijl ik heel goed weet dat dit absoluut niet hetzelfde is. In deze blog geef ik je mijn 5 tips om de slaap weer te pakken.

Tip 1. Minimaal 8 uur slaap per dag

Slaap - Photo by elizabeth lies on Unsplash

Voor veel mensen is dit aantal uur slaap ontzettend overschat en ja, er zijn mensen die makkelijk kunnen leven op 6 uur slaap of minder. Wanneer je echter last van stress klachten hebt, dan is minimaal 8 uur rusten een must. Natuurlijk weet ik dat het niet altijd haalbaar lijkt. Je moet nog ‘dit’ en ‘dat’ moet ook echt nog gedaan worden voor je gaat slapen. Bedenk je dan dat wanneer je uitgerust bent, je ook veel meer energie hebt en dus alles 2x of zelfs 3x sneller en/of meer kan doen. Dus per direct laat je alles uit je handen vallen om te zorgen dat je aan een dagelijkse slaapritme komt van 8 uur slaap. Desnoods door om 9.00 uur naar bed te gaan!


Tip 2. Drink minimaal 2 liter water per dag

Water - Photo by Daiga Ellaby on UnsplashWat heeft water nu te maken met slaap? Heel veel! Behalve dat water de beste hulp is bij het afvoeren van de diverse afvalstoffen die zich ophopen in ons lichaam, zorgt het er ook voor dat we niet met een droge mond in bed liggen. Tijdens je slaap treedt er namelijk een natuurlijke vorm van uitdroging op. Wanneer je al met stressklachten rond loopt, niet goed tot rust komt, en vocht te kort komt in je lichaam dan word je dáár weer wakker van. Je lichaam heeft het water nodig om je hormonen, je energie, je spieren en gewrichten, kortom je hele lijf in balans te houden en de stress eruit te laten stromen. Sommigen adviseren zelfs dat 1 glas voor het slapen gaan wenselijk is. Maaruh… als dat het enige glas is wat je op de hele dag drinkt, vraag ik me af of het überhaupt invloed heeft. Ik zou zeggen: probeer het uit!

Tip 3. Bewegen. Bewegen. Bewegen.
Wist je dat je lichaam de beweging op gaat zoeken die jij het niet gegeven hebt? Wanneer je overdacht je lichaam niet de uitlaat klep geeft die het nodig heeft, merk jij het tijdens je slaap. Rusteloze benen. Veel gedraai in bed. Soms zelfs ook dromen die er voor zorgen dat je lichaam gaat bewegen. Nachtmerries bijvoorbeeld. Allemaal uitlaatkleppen voor de stress die vastzit in je lichaam. Gooi het er uit! Behalve dit zijn er natuurlijk nog legio andere reden waarom je in beweging mag komen, die je allemaal online kunt vinden dus… Laat de auto staan en pak de fiets. Kom van de bank af en ga touwtje springen, hoelahoepen of gewoon lekker dans. Het maak mij niet uit wat je doet, maar zorg er voor dat je elke dag minimaal 15-30 minuten in beweging bent geweest. Het hoeft niet intens of elke dag in de sportschool maar zorg voor bewuste beweging. Er zijn zelfs telefoon apps die een training aanbieden voor 7 minuten. 7 minuten!

Tip 4. Ontspanningsoefening
Breath - Photo by Tim Goedhart on UnsplashDe meeste mensen zijn nog in de weer tot vlak voor het moment waarop ze naar bed gaan. Eigenlijk zou de avond minimaal 1-2 uur ontspanningen mogen zijn. Wanneer je namelijk zo naar bed gaat, heeft het lichaam nog geen moment van afdraaien gehad. Alle opgebouwde stress zit nog volledig in het lichaam en hiermee slapen zorgt weer voor een onrustige nacht. Er zijn enorm veel simpele ontspanningsoefeningen te vinden die je kunt doen vlak voor het slapen gaan.
– Op je rug liggen met 1 been opgetrokken terwijl je handen op je buik liggen met 1 hand boven en 1 hand onder je navel, terwijl je naar je buik ademt.
– Spieren in je lichaam aanspannen en loslaten, waarbij je stukje voor je stukje pakt en opbouwt van onder naar boven tot je alle spieren in je lichaam aangespannen hebt en hebt losgelaten.
– Ademhalingsoefeningen waarbij je uitademing langer duurt dan je inademing.
– Meditatieoefeningen of ontspanningssessies. Kortom; even Googlen en je hebt er weer een paar opties bij.

Tip 5. Neem regelmatig een ‘Schijt aan Alles’-dag
Hammock - Photo by Humberto Santos on UnsplashWe MOETEN zo veel! Niet eens per se van de mensen om ons heen, maar meer nog van ons zelf. Het huis moet schoon zijn. De was moet gestreken zijn. Het werk moet af zijn. Die kennissen moeten weer bezocht worden. De familieleden moeten weer gebeld worden. De kinderen moeten vermaakt worden. De ouders moeten geholpen worden. Je kunt zelf er waarschijnlijk nog veel meer opnoemen maar vanaf nu zet je elke maand (liever eigenlijk elke week, maar ik mats je hier) een hele grote kruis door je dag. Dat is jouw ‘Schijt aan Alles’-dag. Het maakt niet uit wat er op de planning staat of welke brandjes nu weer geblust moeten worden, die dag lossen anderen het maar op en laat jij alles uit je handen vallen. Jij doet he-le-maal niets! Voor jou de uitdaging om dan niet op die dag een bezoekje naar de sauna met je vriend(in)en in te plannen of iets anders om maar ‘bezig te zijn’. Kies een bankje, een matje, of gewoon je bed uit en doe die dag NIETS!

Deze blog is een vervolg op mijn blog

“Het Zwarte Gat. En wat er aan vooraf ging.”

Dat wil ik je natuurlijk besparen!

Ik hoor graag wat jouw ervaring is/was. Laat hieronder een bericht achter of stuur mij persoonlijk een bericht. Je krijgt natuurlijk een reactie.

Deel dit op social media:
Slaap te kort
Getagd op:                            

Eén gedachte over “Slaap te kort

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *