Compliment

Het was even zoeken in mijn bloggenarchief maar ik heb het gevonden. Op 7 januari 2011 schreef ik deze blog over complimenten geven en ontvangen. Dat leek me wel toepasselijk op deze Nationale Complimentendag.

Tip voor vandaag:
De Kracht en Kwetsbaarheid van een Compliment. Geef iedereen die je vandaag ontmoet een welgemeend compliment. Doet wonderen! Je maakt weer iemand extra blij vandaag.

Wat zijn wij vrouwen toch eigenlijk rare wezens. Ik hoor de mannen al met veel oergeluiden deze uitspraak beamen. Maar in deze heb ik het voornamelijk over het geven en ontvangen van complimenten. Menige vrouw geeft als antwoord op de vraag ‘vind je het fijn om complimenten te ontvangen’ het antwoord ‘ja natuurlijk’. Sterker nog we hebben er vaak een strategie voor ontwikkeld om naar complimenten te vissen.

Echter wanneer je deze dame dan een compliment geeft als ‘wat een leuke jurk heb je aan’, krijg je vaak als antwoord ‘ja, was in de uitverkoop’ of ‘ach dit ding, heb ik al jaren’ of ‘vind je dat echt?’ of welke variant dan ook. En dat zijn dan nog de milde reacties. Want er zijn ook dames die kunnen reageren met een blik alsof die zeggen wil ‘wat heb je van me nodig?’ of gewoon hardop zeggen ‘hoezo?’. Loop ik er anders niet leuk bij dan?”

Een compliment echt in ontvangst nemen vraagt om kwetsbaarheid.
Jezelf durven openstellen voor de positiviteit die de ander jou toestuurt, terwijl je zelf misschien vol onzekerheden zit over jezelf en dus de oprechtheid van het compliment of de persoon. Uiteindelijk volstaat op dat moment een simpel ‘dank je wel’ volledig. En dat alleen al is voor velen onder ons een uitdaging. Om het compliment dan ook nog eens volledig in ontvangst te nemen, is dan toch echt een brug te ver.

Waar ik achter ben gekomen, is dat vrouwen die een compliment niet echt kunnen ontvangen, vaak heel veel moeite hebben met een compliment geven. Vorige week vertelde een dame mij nog dat zij haar leidinggevende een compliment gaf over de nieuwe jas die zij aan had. Ze meende het compliment oprecht, want het was echt een mooie jas vond ze. Echter zodra ze het compliment had uitgesproken kwamen de gedachten al omhoog. ‘ojee, wat zal ze wel niet van me denken? dat ik iets van haar nodig heb ofzo? dat ik alleen maar zeg omdat ik dat klusje niet hoef te doen? of om niet aangesproken te worden over die klus die nog niet af is? of om die salarisverhoging toch te krijgen?’

Het geven van een compliment vraagt misschien wel om nog meer kwetsbaarheid.
Jezelf openstellen en je hart te laten spreken met de angst een pijnlijke reactie te ontvangen is niet makkelijk. Misschien ontvang je één van bovenstaande reacties op het ontvangen van een compliment wel. Of erger…

En toch zit er zoveel kracht in het geven én ontvangen van een compliment.
Wellicht kun jij het je nog wel herinneren dat je een compliment kreeg en je op dat moment het gevoel kreeg of je aangesloten werd op het elektriciteit netwerk. Of dat je het te horen kreeg van anderen om je heen… Je begint te stralen. Op het moment dat je een compliment ten volle ontvangt geeft het zoveel kracht en energie dat je bergen kunt verzetten.

En het geven van een compliment dan? Laat ik een voorbeeld geven van een moment wat ik zelf ervaren heb. Het was in een restaurant en ik had daar een zakelijke afspraak. We werden bediend door een jonge dame van rond de 25 jaar. Ze liep met een enorm chagrijnig gezicht rond en kwakte alles wat ze in haar handen had nog net niet met een enorme klap op je tafel. Ook de toon waarop zij ons te woord stond was alles behalve vriendelijk. En om het plaatje compleet te maken, alsof ze in geen dagen gedoucht had of in de spiegel gekeken.

Dit soort momenten komen we allemaal wel eens in ons leven tegen. Dat we met iemand in contact komen die eigenlijk niet helemaal aan onze verwachtingen voldoet. Wanneer we in een restaurant zitten, willen we graag op vriendelijk en professionele wijze te woord gestaan worden. Dus wanneer dat niet zo is, spreek je daar de dame in kwestie op aan of roept de manager er bij. Toch? Maar dat deed ik niet. Ik heb het even aangekeken en kon me allerlei scenario’s bedenken waarom zij in zo’n pestbui was, maar uiteindelijk wilde ik maar 1 ding. Dat ik een leuke avond had en dat zij een stuk vrolijker keek. En dat ging ik niet bereiken door haar aan te spreken of haar manager te roepen.

Dus ik gaf haar een compliment. Een oprecht wel gemeend uit het hart geformuleerd compliment. Het was misschien even zoeken wat er dan de moeite waard was in deze situatie om haar een welgemeend compliment over te geven maar ik vond er 1. Ze had namelijk ontzettend lange volle wimpers en die zie je niet zo veel. Ze leken wel bijna 3 cm lang. Velen van ons dames gaan naar de winkel om ze te kopen en zij had ze van moeder natuur. Dus ik complimenteerde haar op haar mooie wimpers en de oogopslag die dit versterkte. Wat ongemakkelijk en beduusd van deze positieve noot, bedankte ze me voor het compliment.

De kracht van een compliment.
Misschien kun je het al raden wat het gevolg hiervan was. Ik en mijn tafelgast hebben een heerlijke avond gehad, waarin we echt op al onze wenken werden bediend. En deze dame van 25? De grijns op haar gezicht was er niet meer af te krijgen. Ik zag haar zelfs wat flirten met haar ogen naar een man aan de tafel naast ons. Zij was blij en ik was blij. En dat met één welgemeend compliment. Dat kan jij toch ook? Begin vandaag met het geven van een welgemeend compliment aan een ieder die je ontmoet vandaag. Ervaar zelf de kracht van een compliment.

Deel dit op social media:
Gratis Complimentje
Getagd op:                    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *