Wist je dat voor de huidige zorgstaat alle stress gerelateerde klachten vallen onder de noemer ‘Burn-out’ vallen. Of je nu overspannen bent, oververmoeid, maagzweer hebt, overwerkt bent, even te veel stress ervaart, bijnieren uitputting hebt, etc. Kortom alles waarvan we tegenwoordig weten dat de oorzaak stress gerelateerd is. Stress kan dus door het werk komen maar ook door je privé situatie. Alles wordt echter nu een Burn-out genoemd en de behandelplannen zijn dan ook zo bedacht, dat iedereen hetzelfde proces kan doormaken.

De gradaties van een burn-out zijn echter bij iedereen anders. En in dit geval bedoel ik de burn-out gradaties waar bij mensen iets ‘doorbrandt’. Sommige kunnen alleen nog maar voor zich uit staren. Andere zien alleen nog maar samenzweringen. De volgende komt zijn/haar bed niet meer uit. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat er nauwelijks meer een registratie plaatsvindt van wat er echt om zich heen gebeurd. En serieus, het heeft eigenlijk toch ook totaal niet je interesse meer!

Deze omschrijving van Zorgverzekeraar Menzis vond ik in deze wel passend: “Mensen met een burn-out hebben last van aanhoudende werkstress en lichamelijk en emotionele uitputting… …Burn-out wordt meestal gebruikt als ander woord voor overspannen zijn. Maar eigenlijk gaat burn-out verder. Het beste is een burn-out te omschrijven als de periode ná langdurige overspannenheid… …In de psychologie past burn-out (en overspannenheid) in een categorie die een aanpassingsstoornis wordt genoemd. Deze aandoening zit tussen normale levensproblemen en echte depressieve stoornissen in.”

Misschien herken je een aantal van mijn toenmalige symptomen wel:

  • De concentratie leek weg. Alles was even belangrijk en er waren geen prioriteiten meer te zijn.

  • Focus behouden was bijna onmogelijk. Dingen overzien, laat staan herinneren, waren echt een behoorlijke uitdaging.

  • Woorden vinden en uitspreken. De meest simpele woorden kon ik niet opkomen en een totaal ander woord, zonder enig verband met het onderwerp, was het enige wat ik kon bedenken.

  • Spierspanning was ontregeld. Van door de knieën zakken zonder reden, tot spullen uit mijn handen laten vallen en dat niet 1 keer maar eigenlijk dagelijks. Ik botste ook tegen van alles op met de nodige blauwe plekken tot gevolg.

  • Lichamelijke was ik uitgeput. Dat was me wel opgevallen maar ja, dan maar extra sporten of zo. Vooral niet aan anderen laten merken dat ik energie te kort kwam.

  • Ik ging moe naar bed en werd mogelijk met nog meer moeheid wakker. Ik had het gevoel dat ik wel de hele dag kn slapen maar eindelijk in bed leek het wel of ik de hele nacht wakker lag. In ieder geval ging er iets niet goed bij het opladen.

  • En laten we de emotionele onbalans vooral niet vergeten. Bij het minste geringste kwam de vlam in de pan. Of het nu in huilen uitbarsten was of in woede. En alle andere emoties die dan in overdreven hevigheid aanwezig waren.

  • Daarnaast waren er diverse pijntjes zoals hoofdpijn, maagpijn, spierpijn, etc.

  • Ik zag het echt niet meer zitten. Was dit het nu? Dromen over van alles behalve over leuke dingen. Het leven zag er zwaar en donker uit. Ja, ook ik was depressief. Alleen dat zag ik zelf natuurlijk niet zo want daar hadden alleen anderen last van. Trouwens… het lag sowieso aan anderen…

In ieder geval waren het symptomen die al zo lang aanwezig waren dat ik ze eigenlijk normaal was gaan vinden. Ik begreep er totaal niets van én je denkt toch niet dat ik om hulp ging vragen?! Tot het te laat was dan…

Deze blog is een vervolg op mijn blog

“Mijn Burn-out. Ik begreep er niets van.

Herken je dit bij jezelf of degene om jou heen?

Ik hoor graag wat jouw ervaring is/was. Laat hieronder een bericht achter of stuur mij persoonlijk een bericht. Je krijgt natuurlijk een reactie.

Deel dit op social media:
Burn-out Symptomen
Getagd op:                                                        

Eén gedachte over “Burn-out Symptomen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *